Dl. Mircea Nițulescu este profesor universitar doctor inginer în sisteme automate la Universitatea din Craiova. A absolvit Facultatea de Electrotehnică a Universității din Craiova în anul 1983 cu Diplomă de merit, deținând titlul de inginer în profilul electric, specializarea Automatizări și Calculatoare.
Este doctor din anul 1997 în domeniul Sisteme automate, avându-l coordonator pe Prof. univ. dr. ing. Mircea Ivănescu de la Universitatea din Craiova. În cadrul Facultăţii de Automatică, Calculatoare şi Electronică predă următoarele cursuri: Bazele sistemelor mecatronice, Bazele roboticii, Sisteme de conducere a roboților, Sisteme flexibile de fabricație, Roboți mobili și microroboți, Productică și tehnologii moderne.
Activitatea sa de cercetare este concentrată în domeniul sistemelor robotice mobile și al sistemelor mecatronice complexe. Este autorul a peste 150 de articole și lucrări ştiinţifice, a unui număr de 12 cărţi şi manuale, precum și a 3 capitole de carte, dintre care una apărută în străinătate. Din anul 2008 este conducător de doctorat în domeniul Mecatronică și Robotică, un prim doctorand susținându-și teza (în 2013). În prezent coordonează 2 doctoranzi. De-a lungul activităţii a contribuit la inițierea și dezvoltarea învățământului de robotică și ulterior a celui de mecatronică în cadrul Universitătii din Craiova, la înființarea Catedrei de Mecatronică, apoi a Departamentului de Automatică, Electronică și Mecatronică, iar în prezent a Departamentului de Mecatronică și Robotică, la dezvoltarea activităților de cercetare ca membru fondator al Centrului de Cercetare Mecatronică si Robotică - CCMR Craiova și la dezvoltarea activităților doctorale prin participarea la înființarea noului domeniu IOSUD Mecatronică si Robotică al Universității (în 2007). Este membru IEEE, SRR și SRAIT, iar din anul 2012 este membru al al comitetului tehnic IFAC. Deține funcția de Secretar general al Societății de Robotică din România – SRR (din 2000).
A fost implicat în organizarea şi desfăşurarea mai multor manifestări ştiintifice în ţară şi în străinătate, între care: IASTED International Conference on Modelling, Identification, and Control - MIC ’99 și ’01, Robotics in Alpe - Adria - Danube Region - RAAD ’03, ’08, ’15, International Conference on Robotics - ROBOTICS ’02-’14, Simpozionul Internaţional de Teoria Sistemelor SINTES ’94-’08, International Conference on System Theory, Control and Computing ICSTCC ’09-’14 etc. În ultimii ani a fost membru al comitetelor de program pentru mai multe conferințe internaționale, organizate în țară sau în străinătate, între care International Conference on Mechatronics and Precision Engineering - COMEFIM’8, Conference on Innovation in Education for Electrical and Information Engineering EAEEIE’06, International Conference on Robotics - ROBOTICS’04-’14, Robotics in Alpe - Adria - Danube Region - RAAD ’15. A efectuat numeroase activități de evaluare și recenzie a lucrărilor propuse pentru mai multe conferințe internaționale, organizate în țară sau în străinătate, între care IFAC Symposium on Information Control Problems in Manufacturing - INCOM’06-’12, International Conference on Technical Informatics - CONTI ’04 și ’06, Conference on Innovation in Education for Electrical and Information Engineering - EAEEIE’06, International Carpathian Control Conference - ICCC ’07-’10, IEEE AFRICON ’09, International Conference on System Theory, Control and Computing - ICSTCC ’09-’12. Mechanisms, Mechanical Transmissiona and Robotics - MTM & ROBOTICS 2012, precum și pentru revista Control Engineering and Applied Informatics – CEAI (ISI).
Este membru în colectivul editorial al mai multor reviste: International Journal on Intelligent Electronic Systems, ISSN 0973-9238, Sathyabama University INDIA; Annals of the University of Craiova – Series: Automation, Computers, Electronics and Mechatronics, ISSN: 1841-0626 (Copernicus, Inspec); Robotica & Management, ISSN: 1453-2069 (Copernicus).
Este expert evaluator în ţară pentru CNCSIS - Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior (din 2003), ANCS - Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (din 2004), ARACIS - Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (din 2010) şi POSDRU - Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Proiecte cu fonduri structurale europene nerambursabile (din 2011) precum și în străinătate pentru AUF - Agence Universitaire de la Francophonie (din 2004).
A participat în peste 70 de proiecte cu caracter de cercetare sau de tip educaţional, dintre care a fost director la 6 proiecte naționale și la 1 proiect internațional.
Este implicat în dezvoltarea colaborărilor cu mediul economic din țară pentru activități de practică, vizite de documentare, elaborare proiecte de diplomă cu diferite companii, între care DACIA - Pitești, CONTINENTAL - Sibiu și Timișoara, RTR - București, PIRELLI - Craiova și Slatina, FORD - Craiova, etc., a colaborărilor cu mediul preuniversitar din localitate pentru activități didactice, formare continuă și de informare, precum și a colaborărilor academice externe bilaterale cu Universitatea Jean-Monnet din Saint-Etienne, Franța.
Robotica / Bazele roboticii
Bazele sistemelor mecatronice
Productica si tehnologii moderne
Roboti mobili si microroboti
Sisteme flexible de fabricatie
Sisteme de conducere in robotica
L
"Roboții vor prelua 40% din sarcinile casnice în maximum 10 ani, arată un studiu" https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/robotii-vor-prelua-40-din-sarcinile-casnice-in-maximum-10-ani-arata-un-studiu-2267093
FOR-lighting-VIA-Technology"HELLA's Major Role in the History of Automotive Lighting Innovations", Mario Saure, global head of Lighting Electronics in HELLA. Mario Saure are o diplomă în Mecatronică obținută în Germania, iar în colectivul coordonat de el lucrează și absolvenți de Mecatronică și Robotică de la Craiova. https://www.hella.com/hella-ro/ro/FOR-lighting-VIA-Technology
Burse sociale și de merit - sem. 2/2020-2021Vă invităm să consultați următoarele documente: - bursele sociale pentru sem. al II-lea aici - bursele de merit pentru sem. al II-lea aici - criteriile de departajare aplicate aici